28.9.09

Tsöliaakia

Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on haigus, mille puhul inimene ei talu nisu, rukist, otra ja võimalik et ka kaera ning sellest valmistatud tooteid ja toitu. Nende teraviljade tarbimisel kahjustub haigete peensoole limaskest. Et just peensoole limaskesta hattude kaudu imenduvad organismi kõik toitained – valgud, lipiidid, süsivesikud, vitamiinid, mineraalained ja mikroelemendid – kujuneb kahjustunud peensoole limaskestaga tsöliaakiahaigel nende vaegus. Tsöliaakia tüüpilised haigusnähud – krooniline kõhulahtisus ja kõhnumine – väljendavadki toitainete kadu organismist.
Tsöliaakia on päriliku eelsoodumusega haigus.
Ainsaks tsöliaakia raviks on eluaegne gluteenivaba dieet.
Tsöliaakia puhul lubatud toiduained:
  • teraviljadest on lubatud gluteenivaba nisujahu, tatar, hirss, mais, soja, riis
  • kõik liha, kala, piima- ja munatooted, mis ei sisalda keelatud teravilju
  • kõik aedviljad
  • naturaalne kohv, tee, kakao

Õunakook

500 g võid
250 g suhkrut
4 muna
250 g tärklist
3 spl gluteenivaba jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 kg õunu
½ tl kaneeli

Tükelda õunad, sega kõik ained kokku. Pane vormi või ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 25 min.

No comments:

Post a Comment