Diabeet ehk suhkurtõbi on mitmesugustel põhjustel tekkiv energiaainevahetushäire, millele on iseloomulik pikka aega kõrgel tasemel püsiv vere suhkrusisaldus ja häired süsivesikute-, rasva ja valguainevahetuses. Diabeet on tingitud kas insuliini vähesusest või insuliini toime nõrgenemisest või neist mõlemast. Suhkruhaiguse tüübid on järgmised:
- I tüübi ehk insuliinsõltuv diabeet (u. 10% diabeetikutest. Tekib reeglina noortel inimestel)
- II tüübi ehk insuliinsõltumatu diabeet (u. 90 diabeetikutest. Tekib reeglina eakamatel ja tüsedamatel inimestel)
- teised tüübid (nt. kõhunäärme kahjustusest põletiku tagajärjel)
- rasedusaegne diabeet
Kahjuks ei teata veel täpselt, miks just ühel või teisel inimesel tekib diabeet. Maailmas tehakse pidevalt teaduslikke uuringuid diabeedi põhjuste leidmiseks.
Kui suhtuda diabeeti täie tõsidusega, võib diabeet olla tegelikult maailma tervislikem haigus! Nimelt – kui ollakse diabeetik, on vaja tervislikult toituda ja palju liikuda, sest toit ja liikumine koos võimaliku insuliiniraviga aitavad liiga kõrget veresuhkrutaset alandada.
Diabeetikud peavad toitu väga hoolikalt valima, sest erinevad ained mõjutavad veresuhkrut väga erinevalt – ning just veresuhkru taseme reguleerimine on diabeetiku probleemiks. Seetõttu on tähtis, et diabeetik valiks oma toiduks sellised süsivesikud, mida omastatakse aeglaselt. Sellised süsivesikud leiduvad nt. rukkileivas, kaunviljades, makaronisaadustes, õuntes ja pirnides. Kiudained, valgud ja rasv aitavad süsivesikute omandamist “pidurdada”. Nagu kõik teised inimesed, peavad ka diabeetikud rasva tarbimist piirama, ja seetõttu on veresuhkrutaseme tõusu “pidurdamiseks” parem süüa valke ja kiudaineid.
Õunasalat
2 õuna
1 dl hakitud sellerit
0,5 dl rosinaid
0,5 tl sidrunimahla
0,5 tl madala kalorisisaldusega majoneesi
2 salatilehte
Pane kõik salati komponendid kokku välja arvatud salatilehed. Sega hoolikalt. Hoia kuni serveerimiseni külmas. Serveeri roog salatilehel.
Kui suhtuda diabeeti täie tõsidusega, võib diabeet olla tegelikult maailma tervislikem haigus! Nimelt – kui ollakse diabeetik, on vaja tervislikult toituda ja palju liikuda, sest toit ja liikumine koos võimaliku insuliiniraviga aitavad liiga kõrget veresuhkrutaset alandada.
Diabeetikud peavad toitu väga hoolikalt valima, sest erinevad ained mõjutavad veresuhkrut väga erinevalt – ning just veresuhkru taseme reguleerimine on diabeetiku probleemiks. Seetõttu on tähtis, et diabeetik valiks oma toiduks sellised süsivesikud, mida omastatakse aeglaselt. Sellised süsivesikud leiduvad nt. rukkileivas, kaunviljades, makaronisaadustes, õuntes ja pirnides. Kiudained, valgud ja rasv aitavad süsivesikute omandamist “pidurdada”. Nagu kõik teised inimesed, peavad ka diabeetikud rasva tarbimist piirama, ja seetõttu on veresuhkrutaseme tõusu “pidurdamiseks” parem süüa valke ja kiudaineid.
Õunasalat
2 õuna
1 dl hakitud sellerit
0,5 dl rosinaid
0,5 tl sidrunimahla
0,5 tl madala kalorisisaldusega majoneesi
2 salatilehte
Pane kõik salati komponendid kokku välja arvatud salatilehed. Sega hoolikalt. Hoia kuni serveerimiseni külmas. Serveeri roog salatilehel.
No comments:
Post a Comment