4.10.09

Laktoositalumatus

Laktoos ehk piimasuhkur on süsivesik, mida esineb ainult piimas ja piima sisaldavates toodetes. Laktaas on ensüüm, mis lõhustab organismis laktoosi. Laktoositalumatuse põhjuseks on laktaasi puudumine või vähesus organismis, mistõttu organism ei suuda lõhustada laktoosi peensooles, vaid see liigub lõhustamatuna edasi jämesoolde.
Laktoositalumatus ei ole haigus ega allergia, vaid pigem seedehäire. Erinevalt tsöliaakiast ei kahjusta laktoos soole limaskesta, samuti on teatud juhtudel võimalik laktoositalumatusest paraneda.
Laktoositalumatus pole ka sama mis piimaallergia, mille puhul inimene on ülitundlik piima valkainete, mitte piimasuhkru suhtes. Piimaallergia on reeglina väikelaste haigus, kuid laktoositalumatus vaevab enamasti täiskasvanuid. Nii laktoosi taluvusvõime kui ka laktoositalumatuse sümptomid on väga individuaalsed. Levinumateks sümptomiteks on tursed, gaasivaevused ja kõhulahtisus.
Laktoositalumatuse all kannatajate toiduvalik peab olema laktoosivaba või vähese laktoosisisaldusega. Mõningatel juhtudel aitab lihtsalt piimatoodete tarbimise piiramisest. See on siiski väga individuaalne. Kui organism laktoosi üldse ei talu, tuleb toiduvalikust täiesti välja jätta piim, hapupiim, keefir, jogurt jm piimatooted, st dieet peab olema täiesti laktoosivaba. Kui organism talub laktoosi vähesel määral, võib kasutada piimatooteid, milles laktoos on lõhustatud (vähese laktoosisisaldusega toiduained), samuti kõvu juuste, kuna neis ei ole laktoosi. Paljudele sobivad ka või, margariin ning hapendatud piimatooted, kuna neis on vähem laktoosi kui värskes piimas. Tänapäeval on sobivaid tooteid tänu pakendimärgistustele lihtne leida.
Üks variant piima asendamiseks toiduvalmistamisel on sojatooted, näiteks sojajoogid, -jäätised ja -juustud. Sellisel juhul tuleb siiski hoolitseda selle eest, et organism saaks vajalikul määral kaltsiumi.

Apelsini-porgandisupp

4 - 6 (350 g) porgandit
1 sibul
1 sl õli
1 purk (500 g) purustatud tomateid
1 köögiviljaleeme kuubik
u. 7 dl vett
1 apelsini mahl ja riivitud koor
1/2 tl soola
1/2 tl musta pipart

Koori porgandid ja sibul ning tükelda väikesteks tükkideks. Kuumuta õli poti põhjas ja kuumuta köögivilju õlis kuni sibul natuke pehmeneb. Lisa tomat, leemekuubik ja umbes pool liitrit vett. Keeda porgandid pehmeks ja püreesta. Lisa ülejäänud vesi ja kuumuta keema. Lisa apelsinimahl ja riivitud koor, maitsesta soola ja pipraga. Serveeri soojade võileibadega.

No comments:

Post a Comment